Domowe nalewki

19 lutego, 2020 (13:46) | Ogólna kategoria | By: admin

Samodzielnie zrobiona nalewka zawsze smakuje lepie niż jakikolwiek zakup. To w końcu taka mocniejsza wersja domowych konfitur, którą można uraczyć gości lub ofiarować w prezencie. Jak się jednak zabrać za nalewkowy temat? Na początku wybieraj proste przepisy, aby zapoznać się z całym procesem.

Przepisy na wyjątkowe alkohole domowe znajdziemy w książkach, Internecie lub starych zeszytach naszych babć, które przy okazji zapisywały różne lecznicze właściwości nalewek. Warto pamiętać o kilku ważnych zasadach dotyczących domowego przyrządzania nalewek oraz akcesoriach, jakie pomogą nam osiągnąć wysoką jakość.

Sporządzenie domowej nalewki
Do sporządzenie domowej nalewki będziemy potrzebować alkoholu etylowego (wódki lub spirytusu) zakupionego w sprawdzonym źródle; wyparzonych i osuszonych gąsiorów, słoi lub butli; dojrzałych (nigdy zepsutych) owoców, sprawdzą się też liście, suszone owoce i nasiona; prawdziwego miodu i naturalnych przypraw: kardamonu, wanilii, goździków, ziela angielskiego, soku z cytryny, skórki z cytryny, pomarańczy lub granatu – przyprawy wedle uznania; butelek z ciemnego szkła, aby pod wpływem promieni słonecznych trunek nie zmienił koloru oraz kory dębu dla uzyskania wykwintnego posmaku. Wiele profesjonalnych akcesoriów znajdziemy w specjalnych sklepach internetowych, jak Alembik.

O czym należy pamiętać, robiąc nalewki?
Przede wszystkim owoce powinny puszczać sok na słońcu, a gotowe nalewki stać w ciemnym miejscu. Wówczas nie narazisz ich na działanie słońca i wysokiej temperatury, które często niszczą barwę, a przede wszystkim smak trunku. Co więcej, owoce powinno trzymać się w gąsiorze, dopóki nie zbledną i nie wypuszczą z siebie ostatnich soków. Bardzo ważna jest nasza cierpliwość. Tak jak w przypadku win, dłuższy czas leżakowania zapewni naszej nalewce bardziej wyrafinowany smak. Prawdziwie dobra nalewka będzie gotowa po trzech latach! Nigdy nie zalewaj owoców bezpośrednio spirytusem! Sprawdzi się za to czysta wódka lub spirytus zmieszany z wódką (70%). Nalewki przechowuj w szklanych, zakorkowanych butelkach.

Write a comment