Jak dobrać odpowiedni alkoholomierz?

26 lutego, 2020 (06:25) | Ogólna kategoria | By: admin

Alkoholomierz to przyrząd do sprawdzania mocy w domowym nastawie. Zaopatrzenie się w odpowiedni to z pewnością klucz do sukcesu, jeśli zależy nam na przyrządzeniu trunku o określonej mocy.

W kwestii zakupu alkoholomierzu do wspomagania domowej produkcji alkoholu sprawa jest zupełnie jasna – jest on niezbędny. Otóż nawet wprawiony w boju doświadczony gorzelnik wspomaga się areometrem wielokrotnego użytku, bez którego zamiast trunku o upragnionym stężeniu, otrzymałby produkt niezdatny do picia. W naszym tekście wskazujemy, dlaczego warto zakupić Alkoholomierz i jak to zrobić, żeby nie przepłacić.

Czym właściwie jest Alkoholomierz?
Areometr, tzw. Alkoholomierz to niezwykle przydatne urządzenie, które wyglądem przypomina dobrze nam znany tradycyjny, szklany termometr. Nie służy on jednak do sprawdzania czy mamy gorączkę, ponieważ narzędzie działa na zupełnie innych zasadach.

Jak działa [[alkoholomierz]?
Urządzenie przeznaczone jest do zanurzania w przyrządzanym nastawie. Należy od razu zaznaczyć, że należy ustabilizować je tak, aby z każdej strony otaczał go płyn. Wówczas alkoholomierz pozwala odczytać miarodajny wynik zawartości alkoholu w danej cieczy. Procedura nazywa się areometrycznym pomiarem gęstości, ponieważ wyznacza gęstość nastawu. Nie zawsze jednak wynik jest wiarygodny! Zdarza się, że badany roztwór ma zupełnie inną moc, niż wskazuje areometr. Dzieje się tak dlatego, że narzędzie działa wyłącznie na czystych cieczach, a więc bez dodatku cukrów. Należy o tym pamiętać i do badania nastawów cukrowych używać innego rodzaju urządzeń, jak np. cukromierzy czy winomierzy. Pomiaru areometrem powinno dokonywać na alkoholu o temperaturze 20°C, przy czy nigdy nie może być on cieplejszy. Jeśli warunki są dopilnowane, uzyskany wynik będzie precyzyjny, zgodny ze stanem rzeczywistym. Co więcej, otrzymany będzie one natychmiast, pozwalając przejść do kolejnych działań na przyrządzanym nastawie.

Write a comment